Akusmi – Fleeting Future (2022)

Perfect Tegengif

Akusmi - Fleeting Future (2022)
Artiest:
Jaar:
Land:
Speelduur:

Akusmi is het nieuwe project van Fransman Pascal Bideau, vooral bekend als filmcomponist. Wanneer je muziek maakt voor films, dien je altijd de film. Het gaat erom muziek te creëren die recht doet aan het verhaal, de sfeer en de personages. Dat kan allemaal overboord wanneer je muziek voor jezelf maakt waarbij het criterium toch vooral is dat je het zelf leuk moet vinden. Het moet een fijn gevoel zijn om je creativiteit de vrije loop te laten, om maar te zien waar je wilde ideeën je brengen.

En creatief, en wild, dat is Fleeting Future. Ik ben absoluut niet zo’n boomer die denkt dat inmiddels alles al wel is gedaan binnen de muziek, de niet aflatende stroom aan eigenzinnige projecten bewijst dat er nog heel veel leven en frisheid zit in zo’n beetje alle genres, maar bij Fleeting Future veerde zelfs ik even op. Hoe kom je op het idee om traditionele Indonesische gamelan, minimalisme zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Steve Reich en Philip Glass en de grenzeloze vrijheid zoals in jazz te combineren?

Wonderlijk toegankelijk

Dit is eigenlijk de enige manier om de muziek op dit album te omschrijven, maar daar kom je pas achter wanneer daadwerkelijk de eerste tonen je huiskamer binnenstromen. Horen is geloven in dit geval, want het is nagenoeg onmogelijk om je een voorstelling te maken op basis van de genre-aanduidingen bij Fleeting Future. Het heeft het repetitieve en de afgemetenheid van minimalisme, het bevreemdende niet-westerse karakter doordat Bideau regelmatig gebruik maakt van stemmingssystemen die karakteristiek zijn voor gamelan, en de experimenteerdrift zoals we die bij free jazz terughoren. In de wereld die Akusmi ons voorschotelt zijn die drie ingrediënten met elkaar versmolten tot een wonderlijk toegankelijk geheel.

Ik ben de trotse bezitter van de doorzichtige vinyluitgave en ben al vele malen verdronken in de complexe composities van deze plaat. Want hoewel herhaling veelvuldig als stijlmiddel gebruikt wordt, gebeurt er tegelijkertijd verdomd veel in deze nummers. Het is bijna krankzinnig hoeveel spanning er in deze liedjes te vinden is en hoe je als luisteraar bijna niet kunt wachten op de steeds weer bevredigende wendingen die de nummers nemen. Iedere aandachtige luisterbeurt van Fleeting Future brengt dan ook een enorm gevoel van voldoening.

Positiviteit

Dat komt ook omdat er een ongekende energie en positiviteit van dit album uitgaat. Er zijn talloze manieren om het heden vorm te geven en daarmee zijn er nog tallozere vormen die de toekomst aan kan nemen. De mogelijkheden zijn eindeloos en dit gevoel van vrijheid spreekt uit Fleeting Future. Niets staat vast, alles is nog vormbaar en we hebben zelf in de hand hoe we die toekomst gestalte geven. In deze tijden van crises heb je nu eenmaal af en toe behoefte aan wat opbeurends. Dit album is een perfect tegengif.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.